Osteopathie
Dierenosteopathie steunt op dezelfde uitgangspunten als de humane osteopathie. Osteopathie is een geneeswijze die de balans en mobiliteit van het lichaam herstelt, A. Still.
Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels, gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie.
Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest. De osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. De osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.
De osteopaat werkt uitsluitend met haar handen. Zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Ze maakt los wat los moet zitten en helpt zo met (overwegend) zachte handgrepen het lichaam te herstellen.
Een optimale bloedcirculatie en innervatie zijn van belang opdat alle weefsels en structuren in het lichaam een optimale functie kunnen uitoefenen. Dit kan niet gebeuren als er een wervel of gewricht geblokkeerd zit. Bij een blokkade krijgen we verstoorde informatie naar de organen en spieren toe. Waardoor ze gespannen geraken en minder goed functioneren. Door de blokkade op te heffen krijgen we een betere doorbloeding en innervatie naar de organen en spieren toe waardoor het lichaam zich herstelt en weer optimaal functioneert.
• Biologisch is het lichaam één geheel en alle afzonderlijke delen beïnvloeden elkaar
• Alles in het lichaam is beweeglijk en moet goed kunnen bewegen voor een optimale werking
• Het lichaam draagt in zich een zelf genezend vermogen, dat door osteopathie geactiveerd wordt
Eerst wordt geluisterd naar de klachten van het dier. Daarna volgt een volledig osteopatisch onderzoek, dit wil zeggen dat spier en ligamenteuze spanningen worden opgespoord, warmte, de mobiliteit wordt getest en de organen worden onderzocht. Dan wordt het dier behandeld met manuele technieken, deze zijn aangenaam voor hen.
Heel het lichaam wordt onder handen genomen, niet enkel het pijnlijke lichaamsdeel of de klacht. De meeste laten dit heel goed toe en gaan zich tijdens de behandeling ontspannen. De behandeling wordt afgestemd op de resultaten van het onderzoek. We gaan de oorzaak van het probleem aanpakken en niet enkel de symptomen, zoals bij inspuitingen. Hierdoor duurt het resultaat wel wat langer, het lichaam heeft tijd nodig om te recupereren en om zijn evenwicht terug te winnen.
Na de behandeling is rust aangewezen zodat het lichaam tijd krijgt om te herstellen, liefst 3 – 7 dagen afhankelijk van de ernst. Paarden hebben het beste baat bij weide rust, nadien training rustig opbouwen, beginnend bij voorwaarts neerwaarts rijden. Een hond kan na de behandeling suf/moe zijn, dit kan een tijdje duren. Dit komt door de impulsen die het lichaam krijgt tijdens de behandeling. Geef u hond de tijd om dit te verwerken, ze mogen natuurlijk wel uitgelaten worden maar niet onmiddellijk gaan sporten.
In de meeste gevallen volstaat 1 behandeling, bij ernstige klachten kan een tweede consult aangewezen zijn, dit wordt met de eigenaar besproken.
De beste onderzoeken kunnen gebeuren als het dier droog is dus niet nat van de regen of van het zweten.